Vinsmaking-Oddfjell Vineyards med Dan Oddfjell

    19.september.2007 18:49 Børre Christian Børresen

    18 september inviterte NVkF til omvisning hos Arcus på Hasle med tilhørende vinsmaking av Oddfells sortiment i Norge.

    En engasjert omviser tok oss med rundt på det store anlegget og vi fikk ved selvsyn se og lukte hvordan f.eks den norske aquaviten blir til. Det var imponerende og se hvordan 100 tusen vis av flasker med kjent innhold blir til i en prosess som i mange steg er helt manuell. Her veise krydder for hånd og tilsettes manuellt i store ståltanker. Videre brennes det i kobberkjeler etter gamle og velprøvde metoder. Vi fikk også se tapping av bag-in-box etter metoden fra pupp til papp.

    Det viktigste var dog vinsmakingen og denne kvelden var det kun røde viner på programmet. En kunskapsrik bergenser stod for programmet og presenterte budskapet på en god måte. Gutter her gikk dere glipp av mye god kunnskap og mange gode smaker.

    Vi smakte på følgende viner:
    Rojo CabSav 2005
    2-to-Go by Oddfjell
    Armador(Skipsreder) Carmenere 2004
    Armador CabSav 2004
    Armador Syrah 2005
    Orzada CabSav 2003
    Orzada Carignan 2002
    Orzada Malbec 2004
    Orzada Carmenere 2004
    Aliara 2001, kveldens dyreste til 196,-

    Allt i allt så var min vinner denne kvelden vin nummer fire med mye solbær i nesen og en avrundet fyldig ettersmak. Parker har forøvrig gitt denne vinen 90 poeng. Aliara har fått 91 poeng i Wine Spec.


    Brown Brothers - Flavour Association, tirsdag 28.8.2007

    07.august.2007 09:31 Børre Christian Børresen
    Bli med på Brown Brothers - Flavour Association.

     


    Vi skal smake en serie viner laget på forskjellige druer og til hver vin skal vi kombinere lukter av vin og endel eksterne luktstoffer som asparges, lime, kirsebær og lignende.
    Dette blir en litt anderledes smaking som du absolutt må få med deg.
    I tillegg kan du smake Brown Brothers to absolutte toppviner Patricia

    Brown Brothers er et middels stort familieeid vinfirma i Victoria State i Australia, nærmere bestemt i Milawa.

    De er videns kjent for å være annerledes. Brown Brothers er forskjellig fra alle andre, fordi de fortsatt er familieeid i dag, det er 3 generasjon som styrer imperiet - Ross Brown (se bilde), de produserer over 40 forskjellige druesorter hvert år og er pionerer i produksjon av hybrid druer som Cienna, Flora og Tarango. Brown Brothers eksperimenterer i innovative og spennende viner som først og fremst lages i liten skala i et miniatyr winery som de kaller "kindergarten" Vinene prøves først ut ved "Cellar Door" for å teste interessen blandt publikum, til siden å lansere vinen i Europa.

    Foruten vin er Brown Brothers opptatt av mat og vin i kombinasjon og hvorfor en vin passer bedre til en rett enn en annen. De åpnet i 1989 "The Epicurian Center" en restaurant der gjester kan komme å bestille en rett som er matchet med en vin. De forsker på smaks kombinasjoner - Flavour Association, og det er dette vi skal lære om.
    Christopher B. King  - Salgs direktør vil guide dere gjennom en workshop som vi har kalt Flavour Association. Dette går ut på å læreEpicurean-CenterW.jpg om de tekniske aroma begrepene som finnes i vin og hvilke matvarer de også er tilstede i. Deretter for å lære hvorfor matvarer/retter som inneholder disse komponentene passer så godt til den aktuelle vinen.

    Vi skal lære om Linalool, Methoxypyrazine, Kirsebær, Solbær (di-methyl sulphide), mm - gled dere!!

    Vinene som skal smake er:
    Chenin Blanc -
    http://www.brownbrothers.com.au/ourwine/product.aspx?vintageid=922

    Sauvignon Blanc -
    http://www.brownbrothers.com.au/ourwine/product.aspx?vintageid=929

    Cabernet Sauvignon -
    http://www.brownbrothers.com.au/ourwine/product.aspx?vintageid=897

    Shiraz -
    http://www.brownbrothers.com.au/ourwine/product.aspx?vintageid=899

    Tempranillo -
    http://www.brownbrothers.com.au/ourwine/product.aspx?vintageid=902

    Orange Muscat & Flora -
    http://www.brownbrothers.com.au/ourwine/product.aspx?vintageid=884

    De stoffene vi skal lukte sammen med vinene er:
    Sitron skall
    Limeskall
    Asparges
    Grønne pepper
    Kirsebær
    Sort pepper - hel
    Solbær
    Blåbær, boysenbær, vaniljestang
    Morello kirsebær, sort oliven tapenade
    Appelsiner

    I tillegg til dette skal vi og smake på Brown Brothers to toppviner.

    Patricia Chardonnay 2002 til kr 244,- 
    http://www.engelstad.no/show.asp?id=240&pid=5500201
    Patricia Shiraz 2002 til kr 298,-           
    http://www.engelstad.no/show.asp?id=240&pid=5500301

    Sted: Ingeniørenes Hus, Birkeland & Eyde - salen
    Tid:   Tirsdag 28. august 2007 kl 1900
    Pris:  Medlemmer: kr 200,-  Medlemmers gjester kr 300,-

    Påmelding: Påmelding og betaling må være gjort innen 20.8
                        Det skjer enten til info@nvkf.no


    Vinnytt fra Domaine wines

    24.mai.2007 13:43 Børre Christian Børresen

    007

    Det er sommer (til og med på Østlandet!) og grillsesongen er i full sving! Ønsker man seg en kraftig, smaksrik vin til en rimelig pris, så

    anbefaler vi Esprit du Terroir fra produsenten Domaine de la Maurerie! En vin som passer til alle slags kjøttretter, inkludert villsvin ifølge vinmakeren selv!!

    Litt om produsenten

    Domaine de la Maurerie eies av det fransk-hollandske paret Michel og Maria Depaule. Domainen ligger ved Bois de Cessenon

    litt utenfor St Chinian i Languedoc. Eiendommen ble kjøpt av Joseph Depaule i 1788, og det er hans etterfølger Michel som

    driver den 20 hektar eiendommen i dag. Michel er utdannet oenolog og var tidligere Beziers rugby spiller.

    Han ønsker så lite som mulig menneskelig påvirkning i vinmaking, og følger filosofien « la lutte raisonnée».

     

     

     

     

     

     

    Litt om området

    Languedoc er et stort området i sør-Frankrike fra Nimes i øst til Toulouse i vest. Det har dobbelt så mange vinstokker som Australia, og har blitt forvandlet fra et område med høy produksjon og lav kvalitet til et område som nå produserer viner med økende kvalitet.

    Languedoc rødviner (fra druene Carignan, Syrah, Mourvedre, Grenache) har et tydelig preg av de lokale urtene, særlig timian.

    Esprit du Terroir 2005

    Karakteristikk

    Dyp rød farge. Aroma av bjørnebær, fiol og kirsebær. Et hint av provencalske urter. Flotte tanniner og lang, rik ettersmak.

    Druer

    60% Syrah, 20% Carignan, 20% Grenache

    Lagring

    Drikkeklar, men kan lagres i opptil 5 år.

    Produksjonsmetode

    Druene kommer fra vinstokker med en alder på mellom 15 og 60 år. Jordsmonnet er schist og leire. 12 dagers gjæring ved 22-26 grader i betong tank. 100% malolaktisk gjæring. Vinen lagres ytterligere i 12 måneder i betong tank og 6 måneder på flaske før salg.

    Matretter

    Storfe, lam, småvilt og grillmat.

    Medieomtale

    «60% syrah, 20% grenache og 20% carignan. Mørk, frisk og lett medisinal sydfransk rødvin med innslag av

    mørke bær, pepper og garriguearomaer på duft. Saftig, rund og robust vin med god frukt i munnen og fast og tørr finish.» Vinforum juli 2007 ****

    VP nr 56287 Bestillingsutvalg pris kr 129,90

     

     

     


    Domaine Wines AS Tel: + 47 22 14 81 88 Org: 990 667 454 info@domainewines.no

    Gaupefaret 8, 0773 Oslo, Norway Mob: + 47 926 00 431 Konto: 8601 17 99037 www.domainewines.no

    HAVETS DELIKATESSE

    Krabbe sesongen begynner å nærme seg og selvsagt er det hvitvin som skal være følgesvenn. Krabbe er billig mat, men så godt at det fortjener skikkelig vin. Det er ikke lett å finne en god match til krabbe, men Riesling med en viss sødme er som regel et meget godt valg.

    Vi anbefaler en biodynamisk Riesling fra produsenten Valentin Zusslin. Riesling Clos Liebenberg fra 2002

    er en enkelvinmarksvin, laget av druer fra vinstokker med en snittalder på 35 år. Vinen har et flott preg av sitrus og mineraler, og med 4g/l restsødme har den nok sødme til å takle krabbekjøttet.

     

     

     

     

     

     

    VP nr 56285 Bestillingsutvalg pris kr 229,90

    Til kongekrabbe naturell kan vi tenke oss en tørrere vin og vi anbefaler enten en Chablis eller en Muscadet.

    Følgende viner vil fungere bra:

    Domaine de L´Ecu Cuvée Classique Muscadet Sevre et Marne 2006

    VP nr 49207 Bestillingsutvalg pris kr 139,90

    En fantastisk makker til skalldyr retter. Fra en av områdets ledende produsenter, Guy Bossard, her en en vin med skikkelig havsmak og flott mineralitet. Dette er ikke en vanlig Muscadet!

    OBS! Det er en ung vin som helst bør dekanteres i minst en time før servering

    Denis Pommier Petit Chablis 2005 VP nr 48913 Bestillingsutvalg pris kr 144,90

    En fantastisk og rik petit chablis. Master of Wine Arne Ronold har skrevet:

    «Frisk, ren og karakterfull petit chablis med innslag av epler, smør, mineraler og sjøvann på duft. Pen fyldig

    vin med fin syre, god lengde og mineralpreget finish. Sjokkerende god kvalitet til petit chablis å være. Bør luftes noen timer på karaffel før servering.» Vinforum mai 2007 *****

    Et alternativ er å prøve en Extra Brut Champagne fra Lamiable (VP nr 49220 Bestillingsutvalg pris kr 279,90). Denne tørre champagnen med lav sukker tilsetning burde matche perfekt det smaksrike krabbekjøttet. Grand Cru champagnen er laget fra 75% Pinot Noir og 25% Chardonnay, og har ligget på eget bunnfall i tre år.

    «Flott vin, skikkelig tørr og stram med duft av epler, nybakt brød og mineraler. Frisk. Lang. Herlig. Nå til 2010» Dagens Næringsliv mai 2007 89 poeng

    Valg av vin til Blåskjell.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Det er en god hovedregel at jo mer naturell skjellene er, jo friskere og tørrere bør vinen være. Til rå eller lett

    dampede blåskjell er en tørr Muscadet et godt valg. Hvis blåskjellene brukes i en kremet saus eller i en

    fiskegryte kan du velge en vin med mer fylde og smakskraft. Prøv St Veran 2005 fra Domaine de Fussiacus (VP nr 48919 Bestillingsutvalg) som er nedsatt til kr 149,90 fra kr 179,90 ut august.

    Ha en fortsatt fin og solfylt sommer!

    Hilsen

    Domaine Wines


    Domaine Wines AS Tel: + 47 22 14 81 88 Org: 990 667 454 info@domainewines.no

    Gaupefaret 8, 0773 Oslo, Norway Mob: + 47 926 00 431 Konto: 8601 17 99037 www.domainewines.no